Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου

//Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου

Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου

Καρδιτσιώτισσες και Καρδιτσιώτες, Φίλες και φίλοι!

Για μια ακόμη χρονιά το Επιμελητήριο Καρδίτσας κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει ο Νομός μας και να πραγματοποιήσει την φετινή 15η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση με αξιοσημείωτη συμμετοχή επιχειρήσεων από όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνον!

Το εγχείρημα ήταν εξ’ αρχής πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ξανά η μεταπολιτευτική Ελλάδα!

Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε στη χώρα μας από τους δανειστές, με την εφαρμογή τριών συνεχόμενων μνημονίων, από το 2010 μέχρι σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα πρωτοφανείς περικοπές στα εισοδήματα των πολιτών και τον τερματισμό των δημοσίων επενδύσεων στη χώρα.

Προκάλεσε ριζικές μεταβολές στην ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε δραστική μείωση των δαπανών διαβίωσης στα απολύτως απαραίτητα. Παράλληλα, λειτούργησε αποτρεπτικά σε επενδύσεις εγχώριων και διεθνών οικονομικών δυνάμεων, καθώς η δραματική πτώση της κατανάλωσης και η υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα αύξησαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το επιχειρηματικό ρίσκο!

Όταν η αγορά βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» και μοναδικό μέλημα του κράτους είναι η συγκέντρωση χρημάτων από κάθε έλληνα πολίτη,εργαζόμενο, επιχειρηματία, η ελεύθερο επαγγελματία,επόμενο είναι τα «λουκέτα» να πολλαπλασιάζονται, οι θέσεις εργασίας να χάνονται και πολλοί άνθρωποι, μαζί τους και οι υποψήφιοι επενδυτές, να επιλέγουν άλλα πεδία άσκησης δραστηριότητας στο εξωτερικό!

Αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση κανείς μας δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται! Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί ένα τέλος και γρήγορα μάλιστα!

Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να απαλλαγεί το γρηγορότερο δυνατό η χώρα από την δυστυχία της διαρκούς λιτότητας και να αποκτήσει την οικονομική και κοινωνική γαλήνη που χρειάζεται για να πορευτεί στο μέλλον με δημιουργικότητα και ασφάλεια.

Ιδιαίτερα εμείς που ασχολούμαστε χρόνια με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε προτάσεις για τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Πατρίδα στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι… Περισσότερο απ’ όλα όμως, οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες,λέγοντας την αλήθεια για τη«συνταγή» της πολυπόθητης ανάκαμψης.

Αυτή κατά την άποψή μου δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της υγιούς μικρής και μεγάλης επιχειρηματικότητας σε τομείς όπου ο τόπος μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, απαιτείται η εγκαθίδρυση ενός δίκαιου, σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να  καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πόλος έλξης νέων επενδύσεων!

Είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαία η λήψη της μεγάλης απόφασης από την κεντρική εξουσία, να δώσει τα ηνία της ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θεσπίζοντας ισχυρά και στοχευόμενα κίνητρα δράσης που θα ξαναζωντανέψουν την οικονομία μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η αφύπνιση του αθάνατου«ελληνικού δαιμονίου» και το «άνοιγμα» άπλετου πεδίου για να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, μπορεί να απελευθερώσει απίστευτες δυνάμεις που θα οδηγήσουν την χώραάμεσα στην έξοδο από την κρίση!

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια (ΑΠΕ),οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα τεχνοκρατικά αξιόπιστο, Εθνικό Σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης και Ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας αυτού του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια ανάλογα με το αντικείμενό τους! Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη… Είναι και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Σπάρτη, η Κρήτη και όλα τα νησιά μας!

Στο Νομό Καρδίτσας έχουμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τα ιστορικά Άγραφα, τα γραφικά χωριά της Αργιθέας, τη νεαρή Λίμνη Σμοκόβου, έναν απέραντο έφορο κάμπο και υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωικής, αλλά και φυτικής παραγωγής που με ειδική επεξεργασία μεταποίηση και προώθηση, μπορούν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές, όπως επίσης και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΠΕ!

Ιδού λοιπόν ένα ευρύ πεδίο για πλούσια επιχειρηματική δράση με θεαματικά αποτελέσματα!

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την καινούργια προσπάθεια θα πρέπει να έχουν οι τοπικοί φορείς και ειδικά τα Επιμελητήρια, καθώς βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες καιτις επιχειρήσεις και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Εκφράζω απ’ την καρδιά μου θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και την Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης, για τον σκληρό αγώνα που δίνουν προκειμένου να διατηρηθεί ακμαίος στο Νομό μας αυτός ο μοναδικός θεσμός – στήριγμα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της περιοχής.

Εύχομαι η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, να πείσει την κεντρική εξουσία να εμπιστευτεί περισσότερο την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις μεγάλες δυνατότητές της. Να αναθεωρήσει την ιδιαίτερα καχύποπτη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα απέναντι στους μικρούς, η μεγάλους εκφραστές της και να ξεκινήσει μαζί τους μια νέα εποχή δυναμικών συνεργειών με στόχο το κοινό όφελος και τη γρήγορη ανάκαμψη της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ

2017-09-13T13:02:59+00:0013.09.2017|ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ|